sunnuntai 5. elokuuta 2018

Sairaudet


Sairaudet

Voit kuulla opetusta, jossa sanotaan sielunvihollisen aiheuttavan kaikki sairaudet. Tämä väittämä kuulostaa hyvältä, mutta mitä Raamattu sanoo asiasta.

Ensinnäkin Vanhasta Testamentista löytyy kohtia, jotka kumoavat väittämän. Jumala sairastutti Mirjamin, koska hän napisi Moosesta vastaan. Mirjam sairastui spitaaliin. Toisaalta Jumala myös paransi hänet.

Uuden Testamentin puolella Jumala teki Sakariaan mykäksi ja Paavalin sokeaksi. Johannes Kastajan isä Sakarias epäili enkelin sanoja. Hän menetti näkönsä määräajaksi. Paavali tuli sokeaksi kolmeksi päivää, koska Jeesuksen ilmestyminen oli hänelle niin valtava. Hän oli luultavasti sokissa nuo kolme päivää. 

Jumala sairastutti sekä Sakariaan että Paavalin määräajaksi. Jumala voi antaa sairauden ja Hän voi parantaa sen. Molemmissa tapauksissa Jumalan suuruus tuli hyvin esille. Jumala on kaikkivaltias. Hän ei ole heikko Jumala. Sielunvihollisella ei ole koskaan yhtä suurta valtaa kuin Jumalalla. Jos sielunvihollinen olisi kaikkien sairauksien takana, mitä se kertoisi Jumalasta? Jumala olisi tosin hyvä, mutta heikko. Jos Jumala on yhtä vahva tai vahvempi kuin Jumala, me olemme pulassa. Olemme selittäneet Jumalan heikoksi. Minua ainakin pelottaisi elää maailmassa, jossa Jumala ei olisikaan kaikkivaltias. Pelottaisiko sinua?

Toiseksi Jumala sallii joskus sielunvihollisen kiusata meitä. Job on hyvä esimerkki tästä. Jumala antaa sielunviholliselle luvan viedä sekä omaisuuden että terveyden. Jobin vaimo käskee Jobin kiroamaan Jumalan. Job ei suostu. Kelvottomat ystävät syyttävät Jobia syntisyydestä. He ovat sitä mieltä, että Job on ansainnut Jumalan rankaisun. Totuus on kuitenkin toinen. Job ei kärsi synnin takia, vaan hyvyytensä tähden. Job on ollut nuhteettomampi kuin muut ihmiset. Sielunvihollinen saa luvan kokeilla luopuuko Job Jumalasta, jos hänelle tulee vastoinkäymisiä. Job ei luovu. Hän kylläkin valittaa kohtaloaan Jumalalle. Hänen kärsimyksensä on niin suurta, että hän haluaa kuolla. Jumala parantaa lopulta Jobin. Tätä ennen Job on rukoillut kelvottomien ystävien puolella. Jumala siunaa sekä omaisuudella että terveydellä häntä.

Sekä Jumala että sielunvihollinen voivat sairastuttaa ihmisen. Mitään ei tapahdu kuitenkaan ilman Jumalan sallimusta. Luther on sanonut sielunvihollisen olevan vain Jumalan kahlekoira. Entä paraneminen? Onko paraneminen aina Jumalan työtä? Kaikki kunnia menee parantumisesta Jumalalle. Kuitenkin on olemassa poikkeus. Raamatun mukaan sielunvihollinen voi tehdä valtavia ihmeitä ja harhauttaa näin ihmisiä. En kuitenkaan lähtisi sanomaan kenenkään parantumisesta sitä, että se on sielunvihollisen työtä. Jeesuksen aikana väitettiin Hänen parantavan ihmisiä sielunvihollisen avulla. Jeesus varoitti, että he pilkkaavat Pyhää Henkeä. Tätä varten on hyvä antaa kaikesta paranemisesta kunnia Jumalalle. Jumala ei paranna pelkästään ihmeillä. Ihminen voi parantua lääkärien ja lääkkeiden avulla. Ihminen on luonut lääkkeet, mutta Jumala on luonut ihmisen. Mitä väliä miten paranee, kunhan paranee.

Sairaus voi olla sekä siunaus tai kirous.  Kun sairaus vetää ihmistä Jeesuksen luokse, se on ihmiselle siunaukseksi. Toisaalta sairaus voi olla kirous. Ihminen loittonee Jeesuksesta. Hänestä tulee katkera. Job ei kironnut Jumalaa sairastaessaan. Monet hylkäävät Jumalan toisin kuin Job.

Lopulta ei ole väliä onko sairauden takana Jumala vai sielunvihollinen. Ihminen voi olla Mirjami tai Job. Hän voi kärsiä Jumalan rankaisua. Toisaalta ihminen voi kärsiä syyttä. Hänen uskoaan koetellaan. Rukoile Jumalaa olitpa Mirjami tai Job. Kun paranet, ole kiitollinen ja ylistä Jumalaa. Jumala on kaikkivaltias. Jumala on hyvä. Jumala ei pidä epäkiitollisista ihmisistä. Jeesus paransi kymmenen spitaalista, mutta vain yksi heistä palasi kiittämään. Ole sinä tuo yksi. Silloin olet valinnut hyvän osan Jumalan edessä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti